Search Open/Close
Open/Close Header Details
Search
Αφήστε τους πελάτες να σας διαφημίσουν: η περίπτωση Μπάγια!
Andreas Batsis / Monday, December 24, 2012 / Categories: Business, Greek Articles

Αφήστε τους πελάτες να σας διαφημίσουν: η περίπτωση Μπάγια!


Φαινομενικά άσχετη με το Internet Marketing η σημερινή ανάρτηση, αν και έχει πολλά να κάνει με την τεράστια αλλαγή κουλτούρας στο χώρο και το ζητούμενο της νέας εποχής που λέγεται Content Marketing, ακόμα και στον offline κόσμο!

Οπότε, χωρίς άλλες περιττές εισαγωγές: Ξεκούραση, χαλάρωση, ζεστασιά, ικανοποίηση και ποιότητα! Κανάκεμα!!! Ζητάω πολλά; Χαχαχα, αν αυτά δεν είναι πολλά, τότε τι είναι; Κι όμως, όταν αποφασίζουμε να κάνουμε διακοπές, να φύγουμε σε κάποιον από τους πολυδιαφημισμένους προορισμούς του τόπου μας για να χαλαρώσουμε από τους εξοντωτικούς ρυθμούς και το άγχος στα οποία κινούμαστε, ειδικά στην Ελλάδα των τελευταίων τριών ετών, όλα τα προαναφερθέντα είναι καταστάσεις τις οποίες αποζητούμε και απαιτούμε. Όχι παράλογα. Και το σύνηθες, σε ένα μεγάλο ποσοστό κακομαθημένων επιχειρηματιών στις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας μας, είναι να μην μπορούμε να βρούμε εύκολα τις αξίες αυτές ή να τις βρίσκουμε σε πολύ υψηλές τιμές. Όταν τελικά αυτές οι υπερτιμημένες και ελλιπείς υπηρεσίες δεν τυγχάνουν αποδοχής και τρώνε πόρτα από την αγορά (αυτός ο σύγχρονος μπαμπούλας), η κλασσική απάντηση ακολουθεί περίπου το εξής μοτίβο:

Οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλές και συμφέρουσες. Χαμηλότερες και από πέρσι, αλλά ο κόσμος δεν έχει πλέον λεφτά και δεν κάνει διακοπές.

Εεε λοιπόν σας έχω νέα. Πρώτον ο κόσμος όντως δεν έχει λεφτά αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι επιχειρηματίες που προσφέρουν υπηρεσίες. Δεύτερον, οι τουριστικές υπηρεσίες έχουν το σημαντικό προνόμιο να μπορούν να απευθύνονται σε διεθνές πελατολόγιο, το οποίο πιθανόν να έχει να ξοδέψει λεφτά για το ταξίδι και την αναψυχή του. Οπότε;;; Γιατί η τουριστική Ελλάδα των τελευταίων χρόνων συνεχίζει μόνιμα να παραπονιέται;

Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Στον σημερινό κόσμο της πληροφορίας, σε έναν κόσμο εξαιρετικά διαδραστικό στον οποίον οι επιλογές μας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις συστάσεις των φίλων μας και την online πληροφορία που "περπατάει", ο μοναδικός πραγματικός τρόπος ανάδειξης είναι η πραγματική αξία! Όταν κάποιος περάσει καλά, θα το πει και σε δέκα γνωστούς. Έχει τον τρόπο να το πει. Όταν κάποιος δυσαρεστηθεί, θα το πει σε χίλιους δέκα γνωστούς και αγνώστους! Η νέα κουλτούρα που εισήγαγε το internet και η οποία πάντα λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή. Μια κουλτούρα του μέλλοντος την οποία την περιέγραψε εξαιρετικά ο Gary Vaynerchuck στο βιβλίο του The Thank Your Economy. Προτείνω ανεπιφύλακτα στις επιχειρήσεις να το διαβάσουν χτες!

Άμεση συνέπεια; Η διαφήμιση στο διαδίκτυο, που μπορεί να ενισχύσει τον καλό, είναι ανέξοδη και προκύπτει αυθόρμητα από τους ικανοποιημένους πελάτες. Η ανειλικρινής προσπάθεια διαφήμισης με τον παραδοσιακό τρόπο από την άλλη, μπορεί να αποδειχτεί ένας πολυέξοδος τρόπος πολλαπλασιασμού της δυσφήμισης μιας κακής υπηρεσίας. Στη σημερινή ανάρτηση λοιπόν, θα γνωρίσουμε την πρώτη περίπτωση, αυτήν της αυθόρμητης διαφήμισης από έναν σούπερ ικανοποιημένο πελάτη, εμένα!

Γνωρίστε την Μπάγια!

Πριν από ένα μήνα περίπου αποφασίσαμε οικογενειακώς να κάνουμε μία τριήμερη εξόρμηση, ή κατά την σύγχρονη προσφιλή προσφώνηση, μια τριήμερη απόδραση στα ονομαστά Ζαγοροχώρια. Αν και σε περίοδο ιδιαίτερης πίεσης, η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα με μισή καρδιά, έχοντας ως τελευταία εμπειρία απόδρασης την καλοκαιρινή επίσκεψή μου στη Λευκάδα. Και αυτό επειδή στην πανέμορφη κατά τα άλλα Λευκάδα δεν έμεινα ικανοποιημένος από κανέναν και για καμία υπηρεσία. Sorry επτανήσιοι νεόπλουτοι. Ζαγοροχώρια λοιπόν και κράτηση της τελευταίας στιγμής για μετά από 10 μέρες, με βάση τις φωτογραφίες και τα σχόλια από εδώ: http://www.booking.com/hotel/gr/baya.en-gb.html

Έκπληξη πρώτη, η τιμή! Δύο οικογένειες κλείσαμε την Junior και την Family σουίτα για 80€ τη βραδιά, με πρωινό μπουφέ. Σε ξενοδοχείο 4 αστέρων!!!

Έκπληξη δεύτερη, η από τηλεφώνου συνεννόηση. "Μάλιστα κύριε, αυτή είναι η τιμή. Επίσης, άμα θέλετε, μπορούμε να σας δώσουμε τις σουίτες στα 110€ τη βραδιά με ημιδιατροφή. Βραδινό στο ξενοδοχείο χωρίς κανέναν περιορισμό στο τι θα παραγγείλετε. Φυσικά δεν χρειάζεται να αποφασίσετε τώρα. Έρχεστε από δώ, βλέπετε τον χώρο, τα μενού, οτιδήποτε θέλετε, και αποφασίζετε τότε...". What? 30€ για μενού τετραμελούς οικογένειας;;; Δε μπορεί, κάτι δεν κολλάει εδώ.

30 Νοεμβρίου απόγευμα, άφιξη στους γραφικότατους Κήπους στα Ζαγοροχώρια, μετά από μια διαδρομή τρεις ώρες παρά κάτι (από Θεσσαλονίκη) μέσα στη βροχή και το κρύο. Το ξενοδοχείο είναι πανέμοφρο εξωτερικά, κατασκευασμένο με πέτρα και ξύλο σε πλήρη αρμονία με το τοπίο. Είναι χτισμένο στην πλαγιά του χωριού Κήποι και έχει εκπληκτική θέα προς το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό και την ηχητική εικόνα (ναι, ναι, ακούγεται...) του ποταμού που περνάει ακριβώς από κάτω. Εξαιρετική η πρώτη εντύπωση και στο εσωτερικό. Έχετε δει κάποιες καλλιτεχνικές φωτογραφίες εσωτερικών χώρων, με χαμηλούς φωτισμούς και εφέ λάμψης που ταξιδεύουν πολύ τεχνικά το μυαλό στην πολυτέλεια και τη θαλπωρή; Εεε λοιπόν, στην Μπάγια είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε αυτό το περιβάλλον όχι μέσα από φωτογραφίες, αλλά live. Πολύ προσεγμένος χώρος, από τα χρώματα στους τοίχους, το στολισμένο τζάκι και την ένταση του φωτισμού, μέχρι τα χαμόγελα των ανθρώπων που πλαισίωναν την εικόνα της υποδοχής.

Αφού τακτοποιηθήκαμε στις σουίτες μας, οι οποίες ήταν ότι πιο σύγχρονο, άνετο και μοντέρνο εσωτερικό μπορείς να βρεις μέσα σε ένα παραδοσιακό και πανέμορφο εξωτερικό περιτύλιγμα από πέτρα και ξύλο, κατεβήκαμε στο σαλόνι όπου μας περίμενε ο Κώστας και η Ρούλα. Γιατί αναφέρομαι με ονόματα και όχι με τους τίτλους; Πολύ απλά επειδή αυτή ακριβώς είναι η αίσθηση που αποκομίζεις όταν έρχεσαι σε επαφή με τα άτομα που διαχειρίζονται το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Οικειότητα! Ο Κώστας και η Ρούλα λοιπόν μας περίμεναν στο χώρο με τσίπουρο δικής τους παραγωγής, και συνοδευτικά πιάτα αγριογούρουνο και σπετσοφάι. Τζάκι, γεύσεις και κουβέντα σε ένα υπέροχο περιβάλλον, όπου από το πρώτο λεπτό της κουβέντας βρεθήκαμε να μιλάμε με τους οικοδεσπότες σαν γνωστοί από τα παλιά. Τελικά κάτι κολλάει μια χαρά εδώ!

Βραδινό φαγητό (όπως καταλαβαίνετε, η ημιδιατροφή επιλέχθηκε αυθόρμητα χωρίς δεύτερη σκέψη) στο ξενοδοχείο. Εξαιρετικό φαγητό με την αίσθηση του σπιτικού και εξαιρετική εξυπηρέτηση. Είναι γενικά αυτή η αίσθηση του μη τυπικού κανακέματος όπου νιώθεις ότι κάποιος ασχολείται μαζί σου και θέλει να περάσεις καλά. Και δεν μιλάμε για το εκνευριστικό, κατά την άποψή μου πάντα, γκαρσόνι που βρίσκεται μπάστακας δίπλα σου για να γεμίσει το ποτήρι σου όταν αυτό θα αδειάσει. Αυτό, ευτυχώς, δεν το είχαμε. Μιλάμε όμως για το τριάμισι χρονών ανιψάκι μου το οποίο διεκδικεί όλες τις ελιές από τη σαλάτα επειδή του αρέσουν πολύ, όταν ξαφνικά εμφανίζεται από πίσω ο Κώστας με ένα έξτρα πιάτο γεμάτο ελιές λέγοντας: Ακούσαμε ότι σε κάποιο κοριτσάκι από την παρέα αρέσουν πολύ οι ελιές... Πουουου να το αφήσουμε αυτό;

Πρωινό την επόμενη μέρα; Εξαιρετικό αφού πέρα από το απολαυστικό της υπόθεσης που κουβαλάει πάντα ένα πρωινό σε έναν πλούσιο μπουφέ, υπάρχουν και πάλι οι σπιτικές πινελιές όπως οι μαρμελάδες παραγωγής τους. Η μαρμελάδα ακτινίδιο τα σπάει κυριολεκτικά! Κατά τη διάρκεια του πρωινού μας μαθαίνουμε αρκετά πράγματα σχετικά με την ιστορία της περιοχής, την πανίδα και τις γύρω ομορφιές, και μέσα από την κουβέντα προκύπτει και το πρόγραμμα της ημέρας που θα ακολουθήσουμε. Χαράδρα του Βίκου στο Μονοδένδρι, Πέτρινο Δάσος, Αρίστη και γέφυρα του Βοϊδομάτη, Μικρό Πάπιγκο και επιστροφή στη βάση. Λίγο πριν να ξεκινήσουμε από το ξενοδοχείο, γνωρίζουμε και τον ιδιοκτήτη. Ο Νίκος είναι ένα ευγενικό και νέο παιδί το οποίο λειτουργεί ακριβώς στην ίδια φιλοσοφία στην οποία λειτουργεί και το ξενοδοχείο του. Η τηλεφωνική κράτηση είχε γίνει μαζί του!

ΟΚ, δεν θα χρεώσω και την απαράμιλλη ομορφιά των Ζαγοροχωρίων στους ανθρώπους της Μπάγια. Το μέρος είναι καταπληκτικό. Τα πάντα κτισμένα παραδοσιακά, μέσα σε ένα ορεινό τοπίο βραχώδες και καταπράσινο, με πολλά νερά, περίεργους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς και πανέμορφες ανθρώπινες επεμβάσεις. Μακάρι να είχαμε μέρες στη διάθεσή μας να το γυρίσουμε όσο θα θέλαμε. Παρεμπιπτόντως, οι Κήποι βρίσκονται σε μάλλον στρατηγικό σημείο με εύκολη πρόσβαση στα υπόλοιπα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

Επιστροφή στη βάση και δεύτερο βράδυ στο ξενοδοχείο. Και για μια ακόμη φορά απολαμβάνουμε τη διαμονή μας σε έναν εξαιρετικό χώρο με καλό φαί, παρέα και μια γενική ασυναίσθητη εντύπωση ότι βρισκόμαστε στο δικό μας εξοχικό. Τα παιδιά μας (τεσσεράμισι και εξίμισι τα δικά μου και τριάμισι και εξίμισι τα ανιψάκια μου) αλωνίζουν στο χώρο και παίζουν επιτραπέζια, την ίδια στιγμή που εμείς οι μεγάλοι απολαμβάνουμε το κόκκινο κρασί μας δίπλα στο τζάκι. Ζεστό και φιλικό περιβάλλον για όλες τις ηλικίες και τα γούστα.

The Thank You Economy in Action

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσω τίποτα περισσότερο. Η ουσία είναι ότι μια επίσκεψή μας σε μια περιοχή ανείπωτης ομορφιάς, από τις πολλές που διαθέτει η Ελλάδα, συνοδεύτηκε από ποιοτικότατες υπηρεσίες σε εξαιρετικά υψηλά στάνταρ τόσο ως προς τον επαγγελματισμό όσο και ως προς την οικειότητα. Και όλα αυτά σε εξαιρετικές τιμές! Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ξαναπάω. Και αυτό γιατί κάποιος, αν και με δεδομένη την αξία της επιχείρησής του και της υψηλής ζήτησης που απολαμβάνει η περιοχή, φρόντισε να με αντιμετωπίσει ως επισκέπτη – φίλο και όχι ως πορτοφόλι. Κάπως έτσι προέκυψε και η ανάγκη που αισθάνθηκα να μοιραστώ την εμπειρία μου με άλλους και να συστήσω ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και στους επόμενους που θα θελήσουν να επισκεφτούν τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια.

Και εδώ κρύβεται και η ουσία του marketing της νέας εποχής. Αφήστε τους πελάτες σας να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές σας! Η "από στόμα σε στόμα" πρακτική ήταν ανέκαθεν πιο αξιόπιστη αλλά με το internet και τα κοινωνικά δίκτυα έχει πλέον υποσκελίσει οριστικά την παραδοσιακή διαφήμιση και στην ταχύτητα διάδοσης. Προσπαθήστε να εξυπηρετείτε τον κόσμο και να λύνετε προβλήματα. Δώστε στους πελάτες σας περιεχόμενο. Και μπορείτε να είσαστε βέβαιοι ότι το διαδίκτυο θα φέρει πάντοτε το καλό περιεχόμενο στους κατάλληλους αποδέκτες.

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές Κώστα, Ρούλα και Νίκο!

Print
Rate this article:
No rating
2754
Greek Article
blog comments powered by Disqus
Back To Top