Search Open/Close
Open/Close Header Details
Search
Πλήρης Οδηγός του Internet Marketing για το 2013
Andreas Batsis / Sunday, December 16, 2012 / Categories: Inbound Marketing, Greek Articles

Πλήρης Οδηγός του Internet Marketing για το 2013


Η εισαγωγή μάλλον είναι περιττή για το σεντόνι που ακολουθεί! Οπότε χωρίς καμία καθυστέρηση...

1. Κοινωνικά Δίκτυα, η Μεγάλη Δεξαμενή

Κάνετε Tweet την Πρόβλεψη: Ο κόσμος στο σύνολό του θα βρίσκεται εκεί! Το Facebook έχει πλέον 1 δισ και βάλε χρήστες τη στιγμή που τον Ιούλιο του 2012 βρισκόταν στα 835 εκατομμύρια, το Twitter βρίσκεται στο μισό δισ, το Google Plus βρίσκεται στα 400 εκατομμύρια και το πρόσφατο Pinterest μεγαλώνει και αυτό με ταχύτατους ρυθμούς ([Dec 2012 Update] How Many People Use the Top Social Media?). Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Οι πελάτες μας θα βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα εκεί. Και κρίνοντας από τους ρυθμούς αύξησης, οι πελάτες μας μάλλον περνάνε καλά! Περνάνε δε καλά επειδή κοινωνικοποιούνται ευρέως και έχουν τη δυνατότητα να φανερώσουν πολλές πτυχές του χαρακτήρα τους και των προτιμήσεων τους.

Τι σημαίνει αυτό για τον χώρο των επιχειρήσεων; Το καινούριο μας CRM είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Και αυτό το καινούριο CRM είναι τεράστιων δυνατοτήτων (δεν πιστεύω να ξεχνάει κανένας πλέον γενέθλια με το Facebook…) και είναι και δωρεάν.

Do it NOW: Μέσα στο 2013, αν όχι σήμερα κιόλας, αποκτήστε έναν λογαριασμό σε όλα τα δημοφιλή social media και ξοδέψτε μερικές ώρες εκεί μέσα σε εβδομαδιαία βάση. Με σειρά προτεραιότητας: ακούστε τους άλλους, δημιουργήστε ανθρώπινες σχέσεις, μιλήστε για όλα σας τα ενδιαφέροντα και μέσα σε όλα αυτά θα χωρέσει άνετα και ένα 10 – 20% προώθηση των υπηρεσιών και των προϊόντων σας. Και να θυμάστε κάτι σημαντικό: Δεν είναι κακό να περνάς καλά την ώρα της δουλειάς!

2. Everyone is a marketer...

Κάνετε Tweet την Πρόβλεψη: Όπως έχω ήδη αναφέρει, οι πελάτες μας θα βρίσκονται ήδη μέσα στα κοινωνικά δίκτυα. Μαντέψτε ποιος άλλος θα βρίσκεται εκεί! Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, οι εργαζόμενοι μας θα βρίσκονται και αυτοί μέσα στις αχανείς εκτάσεις των social media για κάποιο υπολογίσιμο χρονικό διάστημα της ημέρας. Αν όχι την ώρα της εργασίας, σίγουρα τις ώρες που βρίσκονται στο σπίτι τους ή θα παίζουν με το smart phone και το tablet τους! Μήπως αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προώθηση και branding;

Do it NOW: Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους σας στη χρήση των social media. Βγάλτε τους από τη λογική του απλού εργαζόμενου και εισάγετε τους προοδευτικά στη λογική του συνέταιρου, που γνωρίζει τη φιλοσοφία και τις ανάγκες μιας επιχείρησης και είναι διατεθειμένος να μιλήσει δημόσια γι αυτές. Αφήστε τους εργαζόμενους να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της επιχείρησής σας σε χώρους όπου ούτως ή άλλως βρίσκεστε κι εσείς.

3. Mobile Friendly

Κάνετε Tweet την Πρόβλεψη: Μήπως ανέφερα ότι οι εργαζόμενοι θα παίζουν με τα smart phones και τα tablets τους; Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι δεν θα είναι οι μόνοι. Όλος ο πλανήτης με στοιχειώδη πρόσβαση στην τεχνολογία, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλο και περισσότερες ώρες στo κινητό του, διαβάζοντας email, φωτογραφίζοντας τις προσωπικές του στιγμές και διαβάζοντας το τρέχον περιεχόμενο που θα εμφανίζεται στα κοινωνικά του δίκτυα. Το κινητό – υπολογιστής έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, γιατί ακριβώς προσφέρει αντικειμενικές δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων. Από το υπερσημειωματάριο που ακούει στο όνομα Evernote και μας βοηθάει να μην ξεχνάμε ποτέ τίποτα, μέχρι τον εκπαιδευτή σκύλων που μπορούμε να τον κουβαλήσουμε μαζί μας στο πάρκο, τα πάντα μπορούν να βρίσκονται εκεί. Και μέχρι το 2014 προβλέπεται ότι οι mobile τεχνολογίες θα ξεπεράσουν στη χρήση τους σταθερούς υπολογιστές. Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίον δεν θα επιθυμούσαμε να βρίσκεται εκεί και η ιστοσελίδα μας την ώρα που θα μοιράζεται το περιεχόμενο μας στα social media;;;

Image

Do it NOW: Με τις προβλέψεις να κάνουν σταθερά λόγο για πολυπληθέστερους χρήστες του κινητού internet συγκριτικά με αυτούς του σταθερού internet μέχρι το 2014, υιοθετήστε σήμερα κιόλας το κατάλληλο responsive web design για τις ιστοσελίδες σας. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο δημοφιλές CMS (Content Management System), η μετάβασή σας στη mobile εποχή θα είναι και συγκριτικά ανέξοδη. Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει και απολαύσει την απλότητα, την ευχρηστία και το εξαιρετικό αποτέλεσμα στα 10 Colors Mobility CSS3 Skin Pack 001 για το Dotnetnuke και στα εξαιρετικά και πάμφθηνα Themify Themes για το Wordpress.

4. Αποχαιρετήστε τις Καμπάνιες και Καλωσορίστε το Real-Time

Κάνετε Tweet την Πρόβλεψη: Οι τεχνολογίες στο internet αλλά και οι συνήθειες των χρηστών αλλάζουν πλέον με συχνότητα μεγαλύτερη και από τις κωλοτούμπες των πολιτικών μας. Μια άμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η εξής. Ορίζοντας την καμπάνια ως μια σειρά προγραμματισμένων ενεργειών που θα εκτελεστούν με κάποιες προκαθορισμένες τακτικές και τεχνολογικά μέσα, γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι πλέον εύκολος ο προγραμματισμός καμπάνιας στο διαδίκτυο. Η λογική "set it and forget it" νομοτελειακά θα υποχωρήσει. Η καθημερινή παρακολούθηση των συνηθειών, των προτιμήσεων και της γενικότερης συμπεριφοράς των δυνητικών πελατών καθίσταται πλέον μονόδρομος.

Do it NOW: Ξεκινήστε άμεσα το χτίσιμο μιας real-time στρατηγικής. Χρησιμοποιείστε εκτενώς τα saved searches στο Google Plus και το Twitter και αφιερώστε ένα πεντάλεπτο κάθε πρωί στο να παρακολουθείτε τις εξελίξεις και τη θεματολογία στον χώρο σας. Επιπλέον στήστε τα κατάλληλα alerts στο Google, πράγμα που θα σας φέρει μπροστά από τον ανταγωνισμό σας που θα ασχολείται με μακροχρόνιες και παρατημένες καμπάνιες. Για να ξεκινήσετε εύκολα και γρήγορα με τα alerts, ρίξτε μια ματιά στο Internet αναφέρσου! (AKA 5 Google Alerts που θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όλοι).

5. Content Marketing

Κάνετε Tweet την Πρόβλεψη: Στο Internet υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Αυτοί που ψάχνουν και αυτοί που δεν ψάχνουν. Χαχαχαχαχα, τι είπες τώρα; Πως το σκέφτηκες αυτό το πολυσύνθετο; Ας το κάνουμε πιο ξεκάθαρο λοιπόν. Σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν γενικά αυτοί που χρησιμοποιούν το Internet, την παγκόσμια αυτή τράπεζα πληροφοριών, αναζητώντας πληροφορίες και υπάρχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν το Internet μέσω social media, blogs και forums, στα οποία δεν ψάχνουν μεν, απολαμβάνουν δε την τρέχουσα πληροφόρηση και συμμετέχουν σ’ αυτήν, σε χώρους προεπιλεγμένους. Αν θέλουμε να έχουν οι επικοινωνιακές μας προσπάθειες τη μέγιστη απόκριση πρέπει να μάθουμε να μιλάμε στις μηχανές αναζήτησης για την πρώτη κατηγορία και στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων για τη δεύτερη.

Το περιβάλλον στο Internet όμως εξελίσσεται ραγδαία. Και εξελίσσεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μαθαίνει να ξεχωρίζει το ανθρώπινο περιεχόμενο από το πλήρως αυτοματοποιημένο. Οι μηχανές αναζήτησης κάποτε ζητούσαν δύο πράγματα στην αξιολόγησή τους. Περιεχόμενο της ιστοσελίδας σωστά ρυθμισμένο ώστε να μπορούν να το διαβάσουν οι μηχανές και online συστάσεις, δηλαδή εξωτερικούς συνδέσμους προς την ιστοσελίδα. Όχι πια! Πλέον ανιχνεύουν και τον ανθρώπινο παράγοντα πίσω από την ιστοσελίδα η οποία θα πρέπει να παρουσιάζει συνεχή κίνηση σε ανανεώσιμο περιεχόμενο και επισκέψεις. Και το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι φρέσκο και γραμμένο από άνθρωπο και όχι από μηχανή. Να θυμάστε ότι οι μηχανές γνωρίζουν πως γράφουν οι άλλες μηχανές! Το κακό και στατικό περιεχόμενο θα πεθάνει οριστικά μέσα στο 2013.

Οι άνθρωποι που συχνάζουν στα κοινωνικά δίκτυα, εξελίσσονται και αυτοί ραγδαία. Έχουν περάσει επιτυχώς μια πενταετή θητεία μέσα στο Facebook και άλλα δύο χρονάκια μεταπτυχιακό στο Twitter και έχουν μάθει να ξεχωρίζουν το ποιοτικό περιεχόμενο από τη σαβούρα και τα διαφημιστικά μηνύματα. Συγκεκριμένα, όσοι εγκατέλειψαν την τηλεόραση για χάρη του Internet, το έκαναν για να γλυτώσουν ακριβώς από αυτήν τη σαβούρα και τον καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων. Με τα προσωποποιημένα feed που παρουσιάζουν πλέον τα περισσότερα social media, η διαφήμιση και οι περιαυτολογίες θα πεθάνουν. Και επειδή οι άνθρωποι ξέρουν να φιλτράρουν τους άλλους ανθρώπους, οι μηχανές αναζήτησης θα το εκμεταλλευτούν για να χρησιμοποιήσουν έναν ακόμα δείκτη ο οποίος θα έχει να κάνει με την κοινωνική απόκριση (social response). Likes, plus ones, retweets, repins κλπ. θα γίνουν απαραίτητα για μία τόσο τυπική όσο και ουσιαστική online παρουσία.

Do it NOW: Δημιουργήστε σήμερα ένα blog και τροφοδοτείστε το με ποιοτικό περιεχόμενο. Τι σημαίνει ποιοτικό περιεχόμενο; Αποπειραθείτε να λύσετε προβλήματα στο κοινό σας, απαντώντας με τις αναρτήσεις σας σε ένα ή και περισσότερα από τα: εύκολα, γρήγορα, σωστά, φτηνά.

Δημοσιεύετε περιεχόμενο συχνά. Όπου συχνά = συχνότερα από μια δημοσίευση στις 15 μέρες, αλλά με ζητούμενο τη σταθερότητα. Το κοινό στο Internet (αλλά και παντού εδώ που τα λέμε) συνηθίζει όπως το μάθεις. 5 δημοσιεύσεις σε μία εβδομάδα, μία δημοσίευση στο επόμενο 15ήμερο, άλλη μία στον επόμενο μήνα και στη συνέχεια 3 άρθρα μέσα σε τέσσερις μέρες... είναι ένας ρυθμός που δεν θα ακολουθήσει το κοινό σας. Κάθε δημοσίευση σας θα είναι η κίνηση της ιστοσελίδας σας σε ανανεώσιμο περιεχόμενο, δηλαδή το ένα από τα δύο νέα προαπαιτούμενα των μηχανών αναζήτησης.

Πετάξτε το ποιοτικό περιεχόμενο σας στα social κανάλια και αφήστε τον κόσμο να το χαρεί και να πατήσει το Share, το Like, το Plus One και το Pin It χαρίζοντάς σας το πολυπόθητο social response. Όσο πιο ποιοτικό είναι το μήνυμά σας, τόσο πιο μακριά θα φτάσει στο κοινό που δεν ψάχνει αλλά απλώς κοινωνικοποιείται! Και όσο πιο μακριά θα φτάσει, τόσο περισσότερα θα είναι τα κλικ που θα στέλνουν εκ νέου κόσμο στην ιστοσελίδα σας και θα συμβάλλουν στην κίνηση της σε επισκέψεις. Να και το δεύτερο νέο προαπαιτούμενο των μηχανών αναζήτησης. Και με τα δύο αυτά προαπαιτούμενα καλυμμένα, οι μηχανές αναζήτησης θα σας φέρουν πλέον και στο κοινό που ψάχνει.

6. Feeds VS Notifications

Κάνετε Tweet την Πρόβλεψη: Ποιοτικό περιεχόμενο λοιπόν. Είναι αρκετό; Η απάντηση δύναται πιθανόν να τρομάξει αρκετούς οπότε θα σας κάνω τη χάρη να μη τη βάλω μέσα σε bold. Η απάντηση είναι όχι. Και ο λόγος είναι απλός. Η διακινούμενη πληροφορία καθημερινά αυξάνεται και σε συνδυασμό με τον ασφυκτικά περιορισμένο χρόνο όλων μας καθιστά τις επισκέψεις στους ιστότοπους του ενδιαφέροντός μας απαγορευτικές. Και αν αναρωτιέται πλέον κάποιος για το κρυφό αίτιο της τεράστιας επιτυχίας πίσω από τα κοινωνικά δίκτυα, αυτό σίγουρα δεν είναι το χασομέρι και η διασκέδαση. Είναι απλά η δυνατότητα που μας παρέχουν να παρακολουθούμε τα πρόσωπα και τα website που μας ενδιαφέρουν από έναν μόνο χώρο, ένα συνδυασμένο feed από επίκαιρη και άμεσα σχετιζόμενη μαζί μας θεματολογία.

Μέσα στο 2013 λοιπόν τα feed θα συνεχίσουν την προέλασή τους. Και θα συνεχίσουν την προέλασή τους επειδή είναι λειτουργικά και εξαιρετικά φιλικά. Σε αντίθεση με τα εκνευριστικά και επιθετικά notifications. Παρακινδυνευμένη ίσως η πρόβλεψή μου αλλά έχω την αίσθηση ότι το email marketing θα υποχωρήσει σημαντικά, κρίνοντας και από το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι γειώνουν σιωπηρά τα notifications που λαμβάνουν. 80% του κόσμου δεν διαβάζει όλα τα email του χρησιμοποιώντας αφειδώς το delete και το spam και 200 εκατομμύρια χρήστες του GMail απολαμβάνουν τη λειτουργικότητα του priority inbox (πηγή: Death by Marketing Automation, κατεβάστε το δωρεάν). Και δεν θα υποχωρήσει μόνο το email marketing αλλά και όλα τα άλλα ενοχλητικά notifications όπως... γκρρρρ... τα notifications από τα γκρουπ του Facebook στα οποία μας κάνουν μέλη κάποιοι χωρίς να μας ρωτήσουν.

Do it NOW: Δεν αρκεί να αποκτήσετε έναν λογαριασμό σε κάθε δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο όπως τονίσαμε στην αρχή. Κάθε ένα από αυτά τα δίκτυα είναι και ένα feed το οποίο κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετεί τις ανάγκες συνεχούς ενημέρωσης κάποιου! Διοχετεύστε το περιεχόμενό σας στα social media που θα χρησιμοποιήσετε και βάλτε στην ιστοσελίδα σας, σε εμφανές σημείο και above the fold (γκουγκλίστε το αν δεν ξέρετε τι είναι), τα logo – σύνδεσμους προς κάθε ένα από αυτά. Δώστε τη δυνατότητα στον επισκέπτη σας, που θα ενδιαφέρεται για αυτά που έχετε να πείτε, να επιλέξει τον έναν χώρο από τον οποίον θα σας παρακολουθεί.

Και φυσικά ας μην παραλείψουμε να εξοπλίσουμε το feed οπλοστάσιό μας με το πυρηνικό όπλο των feeds. RSS ή αλλιώς Really Simple Syndication. Τι ακριβώς είναι αυτό; Είναι ο τρόπος με τον οποίον θα δώσετε τη δυνατότητα να σας παρακολουθούν όλοι από τον αγαπημένο τους RSS Reader (ο Reader του Google είναι απλά εξαιρετικός) αλλά και το πρωτόκολλο που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε στο εξαιρετικό service IFTTT ώστε να προωθείτε το περιεχόμενό σας αυτόματα στα διάφορα social media. Και όχι μόνο... Αν θέλετε μερικές (μόνο 12) σούπερ ιδέες σχετικά με την προχωρημένη χρήση του RSS, διαβάστε, ή μάλλον καλύτερα ρουφήξτε το εξαιρετικό άρθρο από το KISSmetrics με τίτλο: 12 Great Ways to Use Your Business Blog’s RSS Feed. Βάλτε το σύμβολο του RSS των αναρτήσεών σας, με τον αντίστοιχο σύνδεσμο, σε εμφανές σημείο.

Τέλος χρησιμοποιήστε με φειδώ τις ειδοποιήσεις. Αποφύγετε πάση θυσία το spam! Μη στέλνετε newsletter σε άτομα που δεν γνωρίζετε και δεν έχουν εγγραφεί από μόνα τους! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακολουθείτε άτομα στο Twitter για να σας ακολουθήσουν και αυτά. Αυξάνετε απλά τον κοινωνικό σας "θόρυβο". Μη ζητάτε από τον κόσμο να κάνει Like στη σελίδα σας. Μοιράστε εσείς το περιεχόμενό της, αφήστε το να προωθηθεί λόγω υψηλής ποιότητας και κερδίστε τα Like από τους πραγματικούς δυνητικούς πελάτες. Και τέλος, την επόμενη φορά που θα δω στο Facebook notification του τύπου:

Ο χρήστης Βρασίδας Καραφίτσογλου σας πρόσθεσε στο group Σαλονάκια Τσαγιού για Μορμόνους

θα το σκεφτώ σοβαρά να αναθέσω τη δολοφονία του στον Bryan Mills (Taken)!

Image

7. Η Θαυματουργή Εικόνα (όχι αυτή της Παναγίας)

Κάνετε Tweet την Πρόβλεψη: Με το Pinterest να καλπάζει στα 25 εκατομμύρια χρήστες και τον κόσμο να χρησιμοποιεί με πάθος το Instagram προκειμένου να αναδείξει το πηγαίο φωτογραφικό ταλέντο που πάντα έκρυβε μέσα του, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι οι εικόνες και τα infographics θα συνεχίσουν και μέσα στο 2013 να κατακλύζουν το κοινωνικό Internet.

Do it NOW: Ξεκινώντας από σήμερα χρησιμοποιήστε φωτογραφίες σε κάθε σας ανάρτηση. Χρησιμοποιήστε το Open Graph Protocol ώστε να εμφανίζετε τις φωτογραφίες από τις αναρτήσεις σας με το κατάλληλο thumbnail, όταν αυτές μοιράζονται στα social media. Ένας ξερός σύνδεσμος μέσα στο feed του facebook αδυνατεί να τραβήξει την προσοχή στον ίδιο βαθμό με το έναν σύνδεσμο που συνοδεύεται και με μια φωτογραφία. Αν ψάχνετε για φωτογραφίες που να μη δεσμεύονται από δικαιώματα και να είναι έτοιμες για χρήση, αναζητήστε τις στα Creative Commons αλλά και στο Top 10 Free Stock Photo Websites.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατόχους e-shop, αποκτήστε σήμερα έναν λογαριασμό στο Pinterest, αφού οι εικόνες σας μπορούν να ανεβαίνουν ως σύνδεσμος στο προϊόν σας αλλά να δείχνουν και ετικέτα με την τιμή. Με την ετικέτα αυτή θα εμφανίζονται επίσης αυτόματα στην κατηγορία Gifts του Pinterest.

8. Google Plus

Κάνετε Tweet την Πρόβλεψη: Χωρίς πολλές εξηγήσεις, τουλάχιστον στο παρόν άρθρο. Αν θέλετε να εμφανίζεται η επιχείρησή σας στους χάρτες του Google, αν θέλετε να εμφανίζεται η εικόνα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google ή αν θέλετε να κατατροπώσετε τον ανταγωνισμό σας σε επίπεδο τοπικού SEO, χρησιμοποιήστε το και δεν θα χάσετε. Το 2013 θα ευνοήσει στρατηγικές Google Plus oriented!

Η Ζήτηση Είναι Ευθέως Ανάλογη της Χρησιμότητας

Οι προηγούμενες οκτώ προβλέψεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ολοκληρωμένο πλάνο πάνω στο οποίο μπορείτε να στηριχτείτε ώστε να γίνετε χρήσιμοι στους υπόλοιπους, είτε άμεσα (αρθρογραφία και real time) είτε έμμεσα (βοηθώντας τις μηχανές αναζήτησης να επιστρέφουν τα καλύτερα και πιο σχετικά αποτελέσματα). Η ζήτηση της νέας εποχής έχει μια βασική παράμετρο η οποία ονομάζεται χρησιμότητα. Και ο οδηγός αυτός έχει ως στόχο να αναδείξει τους καλούς έμμεσα, βοηθώντας τους να συγκροτήσουν online πυρήνες ποιότητας για την επίλυση προβλημάτων.

Θυμηθείτε: εύκολα, γρήγορα, σωστά, φτηνά. Αυτό δεν είναι τελικά και η ουσία του χρήσιμου;

Print
Rate this article:
No rating
4204
Greek Article
blog comments powered by Disqus
Back To Top