Search Open/Close
Open/Close Header Details
Search
SEO Greece, μηχανισμοί αναδυόμενης μεσοτοιχίας!
Andreas Batsis / Monday, February 21, 2011 / Categories: Inbound Marketing, Greek Articles

SEO Greece, μηχανισμοί αναδυόμενης μεσοτοιχίας!


SEO, βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης, πρώτη σελίδα στο Google. Φράσεις ενδεικτικές της νέας, για τα ελληνικά δεδομένα, διαδικτυακής κουλτούρας η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει δημιουργήσει ταχύτατα μια ολοένα και αυξανόμενη κοινότητα ειδικών. Ειδικών οι οποίοι προέρχονται από το χώρο των ιστοσελίδων, έναν χώρο κορεσμένο αφού ολοένα και περισσότερες εταιρίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκεί. Ειδικών οι οποίοι είδαν τα έσοδα τους να μειώνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια από τον ισχυρότατο ανταγωνισμό. Και ειδικών οι οποίοι βρήκαν πλέον έναν χώρο με θολό προσανατολισμό (είναι άραγε τόσο θολός; θα δούμε παρακάτω…) για να ψαρέψουν ανυποψίαστους επαγγελματίες, διψασμένους για πελατεία.

Το παρόν άρθρο λοιπόν έχει ως σκοπό αποσαφηνίσει τι είναι το SEO ώστε οι κάτοχοι επαγγελματικών ιστοσελίδων να γνωρίζουν, τι ακριβώς πρέπει να απαιτούν από μια ενδεχόμενη SEO συνεργασία, για να αποφύγουν την παγίδα του SEO Greece. Go!

Τι είναι το SEO;

SEO είναι τα αρχικά από τις λέξεις Search Engine Optimization, του οποίου η απόδοση στα ελληνικά είναι Βελτιστοποίησης για Μηχανές Αναζήτησης. Για να ορίσουμε τι ακριβώς είναι αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε την έννοια της λέξης βέλτιστος. Σύμφωνα με τους Τεγόπουλο και Φυτράκη λοιπόν:

βέλτιστος: κάλλιστος, άριστος, χρησιμότατος

Συνεπώς η βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης δεν έχει να κάνει απλώς με μια βελτίωση της κατάταξης της, αλλά με το άριστο, την μέγιστη αξιοποίηση των αλγορίθμων των μηχανών αναζήτησης για την ανεύρεση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Μιλάμε για βελτιστοποίηση και όχι για βελτίωση. Πιο απλά, η ιστοσελίδα σελίδα πρέπει να βρίσκεται, βάσει στοιχείων και αριθμών!!! Και για να γίνει αυτό λίγο πιο ξεκάθαρο, ας διατυπώσουμε δύο βασικούς κανόνες:

Κανόνας 1ος: Η ιστοσελίδα πρέπει να βρίσκεται από κόσμο που ψάχνει το περιεχόμενο της.

Κανόνας 2ος: Online, τα πάντα (πρέπει να) είναι μετρήσιμα.

Οπότε, μετά από αυτήν τη σύντομη παρένθεση, ας παραθέσουμε τις πλέον κλασσικές περιπτώσεις κακής ερμηνείας του SEO.

Μηχανισμοί Αναδυόμενης Μεσοτοιχίας!

- …ξέρετε, είμαστε μια εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών και των ανακαινίσεων, με πλούσιο portfolio και πολύ μεγάλους συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και το νέο μας προϊόν, οι μηχανισμοί αναδυόμενης μεσοτοιχίας είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν το οποίο θα σαρώσει την ελληνική αγορά!!!!

- Τι ακριβώς είναι αυτό;

- Πρωτοποριακό, αναδυόμενοι ή καταδυόμενοι τοίχοι σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού, οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον καθέναν να αλλάζει τη διαρρύθμιση του σπιτιού του με ένα πάτημα κουμπιού. Λοιπόν, θέλουμε οπωσδήποτε όταν γράφει κάποιος στο Google μηχανισμοί αναδυόμενης μεσοτοιχίας, να ερχόμαστε πρώτοι.

- (Νεοελληνικά σκεπτόμενος, είσαστε τεχνική – κατασκευαστική εταιρία άρα… έχετε λεφτά και… θέλετε οπωσδήποτε… άρα… ) Βεβαίως! Θα ασχοληθούν οι καλύτεροι που διαθέτουμε με την περίπτωση σας και θα σας εξασφαλίσουμε την πρώτη θέση!!! Πλέρωνε τώρα…

Αυτό δεν είναι SEO! Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η ιστοσελίδα πρέπει να βρίσκεται από κόσμο που ψάχνει το περιεχόμενο της. Ποιος ψάχνει στο internet για μηχανισμούς αναδυόμενης μεσοτοιχίας; Καλά το μαντέψατε, κανένας! Άρα θα βρίσκεται η ιστοσελίδα; Όχι επειδή δεν ψάχνει κανένας για το περιεχόμενο της! Μα το προϊόν είναι πρωτοποριακό… Δεν έχει καμία απολύτως σημασία! Μέχρι να μάθει ο κόσμος τις αναδυόμενες μεσοτοιχίες, όπως γνωρίζει π.χ. το home cinema, η αλήθεια είναι ότι δεν θα τις ψάχνει καθόλου. Το SEO είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έρευνα σε λέξεις κλειδιά, το ευρέως γνωστό Keyword Research. Το SEO είναι κατά κύριο λόγο συμβουλευτική υπηρεσία και δευτερευόντως εργασία. Δουλειά του σωστού SEO επαγγελματία είναι να προσδιορίσει το χώρο του πελάτη του, να εντοπίσει μετά από έρευνα τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά και να βελτιστοποιήσει την ιστοσελίδα του πελάτη του πάνω σε αυτές. Κατάλληλες λέξεις κλειδιά είναι αυτές με σημαντικό όγκο αναζητήσεων αλλά και αντιμετωπίσιμο ανταγωνισμό. Οι υπηρεσίες SEO είναι από τις περιπτώσεις όπου ο πελάτης δεν πρέπει να έχει δική του άποψη, παρά μόνο στο να διαλέξει ανάμεσα στις προτεινόμενες από τον ειδικό επιλογές.

Θέλετε 5000 νέους επισκέπτες στο site σας την επόμενη εβδομάδα;

Ναι ή όχι; Η σωστή απάντηση μπορεί να εκπλήξει κάποιους αλλά είναι εξαρτάται! Για μια ακόμη φορά τονίζουμε (κανόνας 1ος) ότι η ιστοσελίδα πρέπει να βρίσκεται από κόσμο που ψάχνει το περιεχόμενο της. Οπότε, αυτοί οι 5000 επισκέπτες θα ψάχνουν να βρουν το περιεχόμενο μου; Αν όχι, δεν με θέλουν και επίσης κι εγώ δεν θέλω στον χώρο μου ένα σωρό δυσαρεστημένους επισκέπτες. Οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν θα γίνουν ποτέ πελάτες μου. Φανταστείτε τον εκνευρισμό κάποιου, ο οποίος σας σταματάει στο δρόμο και σας λέει ότι ψάχνει για βιβλιοπωλείο, και εσείς τον στέλνετε σε ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα. Μπορεί στο συγκεκριμένο μαγαζί να υπάρχει η απόλυτη βιολογική πραλίνα από φουντούκια μακαντάμια, αλλά μπορείτε να στοιχηματίσετε άφοβα στο ότι ο τύπος, όχι μόνο δεν θα την αγοράσει, αλλά θα φύγει βρίζοντας θεούς και δαίμονες.

Ερώτηση: Βιβλιοπωλείο και μαγαζί με βιολογικά; Μα είναι δυνατόν να μου φέρει ένας ειδικός στο SEO τόσο άσχετους επισκέπτες;

Απάντηση: Ναι! Ιδίως όσοι χρησιμοποιούν τεχνικές που στην ορολογία του χώρου περιγράφονται με τον γενικό όρο black hat seo.

Αν θέλετε 5000 επισκέπτες την εβδομάδα στην ιστοσελίδα σας, η αλήθεια μπορεί να σας δυσαρεστήσει! Γιατί χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

  1. Είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει τόσος κόσμος που να ψάχνει το προϊόν – υπηρεσία σας.
  2. Αν υπάρχει τόσος κόσμος, μπορεί να συνοδεύεται και από ιδιαίτερα υψηλό ανταγωνισμό ο οποίος να μην αφήνει χώρο για άλλους.
  3. Αν υπάρχει χώρος για άλλους (προκύπτει από την έρευνα), η κατάκτηση της κορυφής είναι ένας μακρύς δρόμος μερικών μηνών που περνάει από τα εξής στάδια:
    1. Σωστή βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σελίδας.
    2. Ανανεώσιμο περιεχόμενο.
    3. Μηχανισμός διαρκούς ενίσχυσης και συντήρησης των αποτελεσμάτων της αρχικής βελτιστοποίησης.

Από το 235 στο 8.

Θέλετε να παρακολουθήσετε ζωντανά τον τελικό στο Wimbledon. Το κεντρικό γήπεδο έχει χωρητικότητα 15000 άτομα, και κατά τη διάρκεια του τελικού υπάρχουν έξω από το γήπεδο 60000 κόσμος που παρακολουθούν τον τελικό στις γιγαντοοθόνες. Είσαστε διατεθειμένοι να πληρώσετε όσο όσο για μια θέση εντός του γηπέδου! Θα πληρώνατε όμως έστω και μια δεκάρα για μια θέση πιο κοντά στη γιγαντοοθόνη; Δεν νομίζω…

Όταν αρχικά ανέλαβε κάποιος ειδικός στο SEO το επαγγελματικό σας site, αυτό βρισκόταν στη σελίδα νο 235 στο Google. Ύστερα από τις επεμβάσεις του, η σελίδα σας βρέθηκε στη σελίδα νο 8. Είναι αυτό το πελώριο άλμα κατάταξης μια υπηρεσία η οποία αξίζει να πληρωθεί; Η απάντηση είναι ένα ξερό όχι. Online, τα πάντα είναι μετρήσιμα, οπότε ας αρχίσουμε να μετράμε τα σημαντικά μεγέθη και όχι αυτά που μας πασάρουν. Φτάσαμε αισίως από τη σελίδα 235 στην 8. Ποιο ήταν το αντίκρισμα στους επισκέπτες μας; Συνήθως κανένα! Γιατί; Επειδή στην 8η σελίδα δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες!!! Συγκεκριμένα, το 92% των περιηγητών σταματάνε στην 3η σελίδα και δεν προχωράνε ποτέ παραπέρα.

Συνεπώς η αντίστοιχη θέση εντός του διαδικτυακού γηπέδου, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ξεκινάει από την 3η σελίδα στο Google και ενδότερα. Και φυσικά, ένα σωστότερο και πιο άμεσο κριτήριο επιτυχίας είναι, όχι σε ποια σελίδα του Google φτάσαμε, αλλά πόσο αυξήθηκαν οι επισκέπτες μας βάσει στοιχείων και αριθμών. Ακόμα πιο σημαντικό κριτήριο, πόσο αυξήθηκαν οι πελάτες μας!!!

Για μια επιτυχημένη SEO συνεργασία…

Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο επαγγελματίας πριν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό του SEO προκειμένου να βελτιστοποιήσει την ιστοσελίδα του για μηχανές αναζήτησης:

  • Η ιστοσελίδα πρέπει να είναι χτισμένη πάνω σε ένα καλό CMS (content management system). Αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα στον ειδικό να αλλάζει – βελτιστοποιεί οποιοδήποτε μέρος του περιεχομένου της ιστοσελίδας, πράγμα που είναι απαραίτητο.
  • Η ιστοσελίδα θα πρέπει να διαθέτει αναλυτικά στατιστικά παρακολούθησης.

Το CMS και τα στατιστικά παρακολούθησης είναι απαραίτητα στη σημερινή άκρως ανταγωνιστική εποχή και πρέπει να αποτελούν βασική απαίτηση μιας καλής ιστοσελίδας.

Από τη στιγμή που θα υπάρχουν αυτά, και ο επαγγελματίας αποφασίζει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό SEO, καλό θα ήταν να προσπαθήσει να αποφύγει πρακτικές SEO Greece! Η υπηρεσία που θα πληρώσει, θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω (6 + 1) σημεία κλειδιά:

  1. Αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης.
  2. Έρευνα αναζητήσεων για λέξεις κλειδιά (Keyword Reaserch).
  3. Οριοθέτηση των στόχων οι οποίοι θα εστιάζονται στους επισκέπτες - πελάτες.
  4. Βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας για αναζητήσεις (SEO).
  5. Ανανεώσιμο περιεχόμενο πάνω στην ιστοσελίδα.
  6. Μηχανισμός συντήρησης και ενίσχυσης των αρχικών αποτελεσμάτων της βελτιστοποίησης.
  7. (Προαιρετικά) Εναλλακτικές προτάσεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Διεκδικείστε τουλάχιστον αυτά τα ολίγα!

Print
Rate this article:
No rating
2178
Tags:SEO
Greek Article
blog comments powered by Disqus
Back To Top